Door:  Kees van Aert

Aan de statige Parklaan, in het centrum van Eindhoven, ligt het Academisch Genootschap. Vele tientallen dagen ben ik hier geweest om de training Commercial Communication Skills voor Philips te verzorgen. Dit was een maatwerk programma dat bestond uit drie blokken van twee dagen. De onderwerpen die aan bod kwamen waren communicatie, assertiviteit en onderhandelen. Op de eerste verdieping van dit indrukwekkende herenhuis hadden we steevast de balkonkamer en de bestuurskamer tot onze beschikking.

De loopafstand tot het station, de eigen parkeerplaats, de schitterende tuin en de goede horeca- faciliteiten maakten dat zowel de deelnemers als ikzelf er graag kwamen.  Geen afstandelijke receptie en borden waarop je kunt zien welke groep in welke zaal zit; maar vertrouwde vriendelijke gezichten van medewerkers. “Goedemorgen meneer van Aert, U zit weer in de balkonkamer” klonk het ‘s morgens attent uit de mond van beheerder Jose. En op het einde van de dag nog even luisteren naar barman Pierre die vertelde wat zijn zoontje allemaal weer had meegemaakt.

Dit gaf een uiterst plezierige band en de trainingen voelden als thuiswedstrijden. Een bijzonder voorval kan ik me nog goed herinneren. We hadden het ochtendprogramma net afgesloten en de deelnemers waren zojuist beneden aangeschoven voor de lunch. Voorbij de bar, in de hoek naast de tuindeuren stonden een aantal personen te luisteren naar iemand die het woord tot hen had gericht. “Herken je hem niet?” zei de deelnemer aan de training die naast me aan tafel zat en me aanstootte. Ik keek nog eens goed naar de fragiele persoon die op dat ogenblik in het Engels een toespraakje hield. Ruim op leeftijd, lang, mager en met de kenmerkende hazentandjes. “Jazeker wel”, zei ik “Frits Philips”.

’s Middags na afloop sprak ik nog even met Pierre aan de bar. “Vanmiddag was er bijzonder bezoek”, zei ik tegen hem, “de oude heer Philips”. “Oh” sprak Pierre, die komt hier wel vaker. Hij is hier kind aan huis”. Ik moest glimlachen en dacht bij mezelf “dat zijn er dan twee!”

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.