Door:  Kees van Aert

Mijn website heeft naast een Nederlandse tak ook een aantal Engelse pagina’s. Als bezoeker vind u dit wellicht vreemd of misschien ergert u zich aan het feit dat Nederlands en Engels hier en daar door elkaar lopen. Een korte toelichting wil ik hier dan ook graag geven.

Mijn band met de Engelse taal spreekt het meest uit het feit dat ik in 1983 ben afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht in de Engelse Taalkunde. Na een korte periode als docent Engels in het middelbare onderwijs besloot ik echter mijzelf om te scholen tot software ontwikkelaar. Dit lijkt wellicht een vreemde stap maar met vakken als wiskunde, natuurkunde, en scheikunde in mijn VWO-pakket viel me dit niet zwaar. Een clubgenoot van mijn Bredase schaakvereniging zei het destijds als volgt : “je kunt schaken, dan kun je ook programmeren”. Korte tijd later bood hij me aan om voor Straathof Automatisering te komen werken.

Engels verdween weliswaar naar de achtergrond, maar het mag duidelijk zijn dat ICT activiteiten zonder Engels vocabulaire ondenkbaar waren. Medio 1991 verliet ik de automatiseringssector om als trainer in dienst te gaan bij Advice and Training Centre in Leuven. In de advertentie waarop ik had gereageerd stond “de kandidaat moet vanwege onze internationale  opdrachtgevers” training kunnen verzorgen in het Engels. Mijn Engels was opeens een Unique Selling Point geworden.  Vanaf die tijd is Engels eigenlijk een tweede natuur geworden.

Contacten, contracten, training-sessies, rollenspelen, coaching-sessies alles ging op een gegeven ogenblik in het Engels. Voor Philips, Ahold en Makro ben ik heel Europa doorgereisd. De laatste jaren ben ik ook als English Lecturer verbonden aan NHTV University of Applied Sciences in Breda. Geleidelijk, maar onmiskenbaar, zie ik dat in deze HBO organisatie alle communicatie en informatie Engelstalig aan het worden zijn. Of dit nu wenselijk of onwenselijk is niet relevant. Het gebeurt gewoon. In mijn zakelijke wereld is Engels gewoon niet weg te denken. Hetzelfde geldt voor deze website.

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.