Door: Kees van Aert

Op een zaterdagmiddag enkele weken geleden was ik met mijn vriend Ad op weg naar de Boerenbond bij ons in het dorp. Ad en zijn vrouw waren een dagje op bezoek in Hilvarenbeek en het gesprek ging over tuingereedschap. Omdat de Boerenbond nogal eens aanbiedingen heeft besloten we er gelijk maar even heen te gaan. “Hoe gaat het nu op je werk? Heeft die sollicitatie nog wat opgeleverd?” informeerde ik belangstellend.Ik wist dat hij de laatste maanden al niet echt gemotiveerd meer was en dat hij eigenlijk wat anders zou willen.
“Ik zit in de tweede ronde” zei hij. “Volgende week heb ik een gesprek in Den Bosch. Maar ik weet niet of ik daar wel heen ga?” “Hoezo is het dan niks?” vroeg ik hem niet geheel begrijpend aankijkend.
“Nee op zich lijkt het best een uitdaging maar ik wil absoluut zeker weten waar ik aan begin. “Dus jij wil absolute zekerheid?” “Ja” zei hij “anders begin ik er niet aan. Vind jij dat nou zo gek dan?”

Op dat ogenblik remde ik sterk af en kwam tot stilstand op een smalle parkeerstrook aan de rechterkant. “Zijn we er?” sprak Ad duidelijk verbaasd door mijn plotselinge manoeuvre. “Ja” antwoordde ik “jij wil toch zekerheid?” Totaal uit het veld geslagen keek hij me aan. De auto was tot stilstand gekomen bij de ingang van het kerkhof. Het hek stond open en de graven waren duidelijk zichtbaar door de ligusterhaag.
“Ieder die hier aangenomen wordt gaat nooit meer weg daar kun je absoluut zeker van zijn!” Ad bleef nog even verbijsterd zitten toen volgde een ontladende lach terwijl hij met zijn linkervuist tegen mijn schouder sloeg. Enkele dagen later kreeg ik een mailtje van hem dat het gesprek in Den Bosch helemaal niet was tegen gevallen. Het had hem in ieder geval energie gegeven!

Wat hebben we toch met zekerheid? Op het prikbord op mijn werkkamer hangt een uitspraak van de Engelse wiskundige en filosoof Bertrand Russell : “Wat de mensen echt willen is geen kennis maar zekerheid.”
Sinds ik in 1998 voor mezelf begon als zelfstandig consultant en trainer weet ik dat de zakelijke arena is bezaaid met hele en halve onzekerheden. Het is altijd weer spannend welke opdrachten er zullen doorgaan en welke kansen er kunnen worden gecreeerd. Met nadruk zeg ik hier kansen moet je creeren als je ze alleen maar wil pakken kom je vaak te laat. Alsof er iemand met een dienblad kansen rondloopt waar je op je gemak een keuze uit kunt maken!
Iedere ondernemer zal dit herkennen en volmondig beamen. Maar iets menselijks als zekerheid is ook ondernemers natuurlijk niet geheel vreemd! Wat mijzelf betreft is dit “de bevestiging van op de goede weg te zitten” die zich uit in de betrokkenheid en waardering van klanten en van de mensen met wie ik samenwerk. Dit klinkt weinig spectaculair dat geef ik onmiddellijk toe. Echter zonder deze bevestiging weet ik zeker dat ik het niet zou volhouden!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.